Wonen in kantoren was tot voor kort nog voorbehouden aan anti-kraak wonende studenten. Sinds een aantal jaar lijkt het ombouwen van kantoorpanden naar volwaardige woningen een trend te worden. Waar de woningnood hoog is en bedrijfsruimtes leegstaan, kan dat immers dé oplossing zijn.

Mag je dat dan zomaar doen? Nee, maar dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden is vaak nog het minste van je zorgen. Ten eerste kost het transformeren behoorlijk veel geld. En moet je dat wel op de een of andere manier terugverdienen. Met een financiële impuls van een gemeente of corporatie die de woningen afneemt. Of door op hoge kwaliteit en dus flinke verhuur- of verkoopprijzen te mikken, of juist door kwantiteit: zoveel mogelijk studio’s realiseren op de vierkante meters die je hebt. En dan is er nog de eigenaar van het pand. Een kantoorpand staat vaak voor veel meer waarde in de boeken dan een pand dat bewoond wordt. Overtuig een belegger maar eens om die stap te zetten.

Maar waar het kan, ontstaan leuke dingen. Zoals in ons eigen Zoetermeer. Voornamelijk in en om het stadscentrum zijn inmiddels een aantal kantoorpanden tot woningen getransformeerd. Vooral voor jongeren en starters op de woningmarkt erg aantrekkelijke locaties. Ze stappen zo vanuit hun voordeur de stad in om een hapje te eten. Sommigen hoeven daarvoor niet eens meer dan tien passen te lopen. Zo transformeerde de eigenaar van een restaurant midden in het centrum het verlaten kantoor boven zijn zaak tot woonruimte voor studenten. En aan de overzijde daarvan realiseert een ontwikkelaar prachtige loftwoningen. Iets minder studentikoos, dat wel, voor een ‘zacht prijsje’ van ruim 300.000 euro vrij op naam.

We zitten er bij JPDS met onze neus bovenop, ook in onze straat is onlangs een kantoorpand omgetoverd tot een appartementencomplex met een dakterras dat de bewoners met elkaar delen. ‘De Baron’ staat net even verderop. Kom eens langs bij ons voor een kennismaking of om bij te praten, en neem meteen de kans om dit bijzondere woonobject met eigen ogen zien.