“Nederland moet efficiënter en goedkoper bouwen”, dat is waar bouwontwikkelaar Vorm uit Papendrecht in een interview met het AD voor pleit.

Nu Nederland steeds meer behoefte heeft aan nieuwbouwwoningen is de prijs van deze woningen flink gestegen. Sterker dan de salarissen. De vraag naar de ontwikkelingen van betaalbare woningen komt steeds meer naar voren. Inmiddels komen er initiatieven van de grond om meer van hetzelfde te bouwen.

Logischerwijs betekent meer kant en klare woningen, minder keuzes voor de kopers. Wat is dan nog de rol van de kopersbegeleider? Is er dan helemaal geen meer- en minderwerk meer mogelijk? Moet men nu al uitzien naar een andere baan?

Zo’n vaart zal het niet lopen. Er zal dan wel goedkoper moeten worden gebouwd, maar ook de totale bouwproductie moet flink omhoog. Eigenlijk is een verdubbeling gewenst. Dus komen er ook meer kopers om te begeleiden. Bouwen moet eigenlijk makkelijker worden gemaakt. Door kosten in het voortraject omlaag te brengen, kunnen ook de doorberekende woningkosten naar beneden.

En wat wil de markt? Zit die wel te wachten op kant-en-klare woningen? Wij denken van niet. Het gaat namelijk lijnrecht in tegen de trend dat kopers meer individuele keuzevrijheid willen hebben. Deze trend zet zich al jaren voort en bij JPDS ontsluiten we steeds meer keuzes voor de kopers.

Onze conclusie: Alle koperbegeleiders kunnen rustig ademhalen. Jullie zijn nog heel lang nodig!