Diverse partijen buitelden de afgelopen weken over elkaar heen met voorspellingen over hoe de woningmarkt zich dit jaar gaat ontwikkelen. Zo ziet makelaarsvereniging NVM op basis van de verkoopcijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar, dat de gekte op de woningmarkt begint af te nemen. En ook ABN Amro voorspelt net als de Rabobank dat de huizenprijzen nog wel een procent of zes zullen stijgen maar ook dat het aantal woningverkopen gaat afnemen.

De banken en de makelaars leggen hiervoor de schuld voor een belangrijk deel bij de ontwikkelaars en bouwpartijen. Door de hoge bouwkosten, gasloos bouwen én de focus op binnenstedelijk bouwen dreigen nieuwbouwwoningen voor een steeds grotere groep kooplustigen onbetaalbaar te worden. Vervolgens doet de NVM-voorman Ger Jaarsma er nog een schepje bovenop door daar aan toe te voegen dat “de kwaliteit van de nieuwbouw niet stijgt met de prijs, waardoor de prijs-kwaliteitsverhouding onder druk komt te staan”. ABN Amro stelt op haar beurt vast dat de bouwproductie te wensen over laat door te weinig bouwplannen, beperkingen bij de financiering van bouwprojecten en tegenvallers bij de realisatie van nieuwbouwwoningen.

Oeps, we gaan weer richting het bekende hoekje waar de klappen vallen en waar we als sector al zo vaak in hebben gezeten. De bouw als Kop van Jut. Omdat bouwers niet lekker doorheien worden de woningen onbetaalbaar en zitten we langer met onze kinderen ‘opgescheept’ omdat zij geen betaalbaar huis kunnen vinden. Vergeten is welke jas bouwbedrijven in de crisis hebben moeten uittrekken. Ineens weet niemand meer dat de overheid de bouw van woningen voor een groot deel zelf heeft plat gelegd door radicaal te sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek en een verhuurdersheffing aan woningcorporaties op te leggen. En dan laten we het schrappen van bouwplannen door provincie- en gemeentebestuurders maar even buiten beschouwing. We moeten uit dat verdomhoekje zien weg te blijven. Dat kan alleen door als sector te innoveren en het bouwproces zo efficiënt mogelijk in te richten. Dus kijk vooral kritisch naar je eigen producten en verbeter ze waar nodig.

Onze software sluit naadloos aan op jouw bedrijfsmatige keuzes. We willen dit graag eens vrijblijvend bespreken. Niet in een hoekje maar gewoon op kantoor. Bij jou of bij ons?